SAP Implementatie

Een toonaangevende groothandel met een zeer hoge automatiseringsgraad besluit tot vervanging van hun eigen maatwerk ERP-systeem door SAP. Dit is namelijk de standaard binnen de multinational waar ze onderdeel van zijn geworden. Doelstelling én uitdaging is dat de geautomatiseerde orderintake van meer dan 85% hiervan geen majeure hinder ondervindt, dat de onderliggende inkopen tijdig en in voldoende hoeveelheden blijven plaatsvinden en dat de uiteindelijke leveringen met eenzelfde betrouwbaarheid plaatsvinden op de plek en de tijd die de klant wenst. Het implementatieteam bestaat uit medewerkers met veel SAP-ervaring, maar met weinig kennis van de feitelijke processen die dit moet aansturen.

Projectbeschrijving

Bij het opstellen van het programma van eisen en wensen werd ik betrokken vanuit mijn kennis over en ervaring met de bestaande processen, met name bij die van de verkoop en aftersales. Ik heb geanalyseerd waar de verschillen tussen de standaard mogelijkheden van SAP en die van het bestaande ERP niet overbrugbaar bleken, maar wel noodzakelijk waren om aan de doelstelling te blijven voldoen (een zgn. ‘gap-analyse’). Van elk van deze ‘gaps’ is uiteindelijk op basis van een kosten-batenafweging besloten óf hiervoor een procesaanpassing nodig was, óf een aanpassing van SAP (of elders in het totale automatiseringslandschap), óf beide. Voor aanpassingen in SAP schreef ik het functioneel ontwerp en deed gebruikerstesten. Vóór de go-live heb ik trainingen samengesteld en verzorgd voor medewerkers en in de periode erna heb ik on site eerste-lijns-ondersteuning geboden.

Projectresultaat

De overgang naar SAP kan (behoudens een korte aanloopperiode) voor een groothandel als deze vrijwel rimpelloos genoemd worden, zeker in verhouding tot de impact op de totale bedrijfsvoering. Er is een platform mee gecreëerd op basis waarvan in efficiëntere, betere informatievoorziening naar klanten en leveranciers voorzien kan worden, en die nieuwe, onderscheidende dienstverlening mogelijk maakt.


Wil je meer weten over dit project? Of herken je de aanleiding, en zie je wat in de aanpak waarvoor is gekozen? Klik hier om contact met mij op te nemen!

Ga terug naar het overzicht