Enthousiast kwam mijn opdrachtgever terug van een bijeenkomst met andere bouwstoffengroothandelaren, waar hij kennis had gemaakt met een zelf ontwikkeld systeem om grote aantallen leveranciers te ‘ranken’ ten opzichte van elkaar. Vendor rating werd het genoemd. Van alle leveranciers werd op diverse gebieden gemeten hoe hun prestaties waren, en de ‘ranking’ werd vervolgens op een jaarlijkse leveranciersmeeting gepresenteerd. Natuurlijk wilde alle leveranciers het liefst bovenaan eindigen... Je raadt het al: zoiets wilde mijn opdrachtgever óók!
Projectbeschrijving
Al snel wordt duidelijk, dat voor vendor rating de grootte van de leverancier (qua inkoopvolume) geen rol moest spelen. Sterker nog: een kleine leverancier die een zeer goede performance weet te leveren, dient als uitdagend voorbeeld gesteld te worden voor een grote leverancier die daartoe niet in staat is. Aan alle afdelingen is gevraagd wat zij vanuit hun discipline belangrijk vinden aan een goede leverancier en hoe zij die aspecten wegen ten opzichte van elkaar (de financiële afdeling: “het allerbelangrijkste vind ik dat de leverancier ons correct factureert”, de verkoopafdeling: “verkoopdocumentatie moet goed zijn, maar vind ik toch iets minder belangrijk”). Op elke van deze punten wordt vervolgens gevraagd om leveranciers te beoordelen met een score tussen 0 en 100. Dit leidt samen met een score op financieel rendement tot een totaalscore voor elke leverancier, en een ‘ranking’ van alle leveranciers. Resultaten worden ook berekend tussen leveranciers binnen dezelfde branche (“wie is de beste leverancier voor artikelsoort x?”) en op deelgebieden (“wie is de beste leverancier als het gaat om klantondersteuning?”).
Projectresultaat
Het beoogde effect, een gezonde competitiedrang tussen leveranciers onderling en daarmee de intrinsieke wil om het telkens beter te willen doen, wordt bereikt. Tijdens een vakbeurs worden alle leveranciers uitgenodigd om de “Leverancier van het jaar”-bekendmaking bij te wonen. Het Franse hoofdkantoor van mijn opdrachtgever maakt eveneens kennis met het vendor rating systeem, en besluit dit centraal uit te rollen over alle (vergelijkbare) werkmaatschappijen in Europa, waardoor er zelfs een Europese “Vendor of the Year” wordt aangewezen.
Wil je meer weten over dit project? Of herken je de aanleiding, en zie je wat in de aanpak waarvoor is gekozen? Klik hier om contact met mij op te nemen!